Nyheter

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Vinnarna 2021 – Mattias Djurstedt på Nära och Naturlig samt Jens Björkander och Lisa Hasselgren på Securifid.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Sedan förra året är Inkubera värdar för Örebro län. I och med detta utser de två jurygrupperna inte bara  vinnare utan även tre finalister i varje klass.
– Vi ville ge fler chansen att synas i det här sammanhanget, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman. Tack vare samarbete med våra sponsorer har vi även kunnat ge varje finalist 10 000 kr. Precis som förra året gläds vi åt ett riktigt start startfält.

Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA talang (personer på högst 30 år) får hela 30 000 vardera. Årets vinnare uppskattar både uppmärksamhet och priset i sig.

– Så klart är detta enormt uppmuntrande för mig, säger Mattias Djurstedt som driver Nära & Naturlig. Vi står nu i begrepp att patentera vår metod för att bedriva fiskodling där både fiskarna och den omkringliggande miljön mår bra. Patentprocessen kostar pengar, så detta tillskott är mycket välkommet. Dessutom är det extra kul att bli uppmärksammad i Örebro eftersom det är här  vi vill etablera oss i större skala.

Lisa Hasselblad vann tillsammans med Jens Björkander förstapriset i ”stora” SKAPA-priset. Deras tjänst Securifid säkerställer identitet på den man pratar med, exempelvis i telefon. Om man blir uppringd av någon som exempelvis påstår sig vara från polisen eller från en bank, kommer man med hjälp av Securifid kunna kontrollera om detta verkligen stämmer.
– Det är en jättelång resa från en idé till att skapa ett färdig produkt och ett företagande man kan leva på. Får oss betyder det jättemycket att fler tror på oss och på vår idé. Under hösten hoppas vi nu kunna knyta samarbetsavtal med flera aktörer på marknaden.

Båda länsvinnarna går nu vidare till riksfinalen i Stockholm den 11 november.

tisdag 14 september

Nyheter


onsdag 20 oktober

Inkubera vill starta företag som underlättar för affärsänglar att investera i innovativa startups

Under 2022 planerar Inkubera att starta ett företag som gör det lättare för affärsänglar att investera i regionens innovativa startups och tillväxtbolag. Förutom affärsänglar i Örebroregionen och Inkubera, är målet att statligt ägda Saminvest ska ingå som tredje part i projektet. Konceptet bygger på att affärsänglarna investerar i företag som uppfyller Inkuberas grundkrav och att Saminvest sedan dubblar änglarnas investeringar. På så sätt skapas nya möjligheter till för riskvilligt kapital för bolagen samtidigt som affärsänglarnas riskexponering minskar. Arbetet med att få det nya ängelinvesterarbolaget till stånd finansieras av Inkubera, Region Örebro län och Örebro kommun.

fredag 8 oktober

Inkubera är en viktig investering för framtidens tillväxt

Inkubera stöttar innovativa tillväxtbolag i regionen genom affärscoachning, expertrådgivning och hjälp att hitta extern finansiering. – Vi arbetar med företag som ska bli framtidens motorer i det regionala näringslivet. De företag som vi på olika sätt har jobbat med sedan starten har hittills totalt omsatt 2 miljarder. Om företagen lyckas eller inte beror förstås främst på dem själva, men vi kan samtidigt konstatera att de flesta bolagen anser att vi har varit viktiga för deras utveckling.

torsdag 7 oktober

Sisirs idé gör det möjligt för barn utan tal att kommunicera och att nå sin fulla potential

Sisirs dotter föddes med en grav CP-skada som innebär att hon varken kan tala, gå eller använda händerna. Självklart gör det all typ av kommunikation svår. Men på sikt hoppas Sisir att han och hans dotter ska kunna nå varandra på ett helt nytt sätt. Sisir, som har tre mastersexamina – som industridesigner, visual designer och interaktionsdesigner – har en lösning som kraftigt förbättrar funktionshindrades möjligheter att förstå och kommunicera med omvärlden och utvecklas som människor. – Jag har studerat den senaste forskningen och testat i princip alla hjälpmedel jag kunnat hitta. Men tyvärr är det mesta baserat på gamla metoder vars resultat är svåra att mäta. Nu vill jag använda hela min erfarenhet för att hjälpa min dotter och andra med funktionsnedsättning.

tisdag 14 september

Här är finalisterna i ”stora” Skapa-priset

Träffa Jimmy Lundström på JL Kemi, Lisa Hasselgren på Securifid samt Magnus Engholm och Christian Edwertz på Envivo. De har samtliga gått till final i årets upplaga av SKAPA-priset och vunnit 10 000 kr. Vinnaren får ytterligare 20 000 kr och dessutom chansen att representera länet vid den stora riksfinalen i november.