Nyheter

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Vinnarna 2021 – Mattias Djurstedt på Nära och Naturlig samt Jens Björkander och Lisa Hasselgren på Securifid.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Sedan förra året är Inkubera värdar för Örebro län. I och med detta utser de två jurygrupperna inte bara  vinnare utan även tre finalister i varje klass.
– Vi ville ge fler chansen att synas i det här sammanhanget, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman. Tack vare samarbete med våra sponsorer har vi även kunnat ge varje finalist 10 000 kr. Precis som förra året gläds vi åt ett riktigt start startfält.

Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA talang (personer på högst 30 år) får hela 30 000 vardera. Årets vinnare uppskattar både uppmärksamhet och priset i sig.

– Så klart är detta enormt uppmuntrande för mig, säger Mattias Djurstedt som driver Nära & Naturlig. Vi står nu i begrepp att patentera vår metod för att bedriva fiskodling där både fiskarna och den omkringliggande miljön mår bra. Patentprocessen kostar pengar, så detta tillskott är mycket välkommet. Dessutom är det extra kul att bli uppmärksammad i Örebro eftersom det är här  vi vill etablera oss i större skala.

Lisa Hasselblad vann tillsammans med Jens Björkander förstapriset i ”stora” SKAPA-priset. Deras tjänst Securifid säkerställer identitet på den man pratar med, exempelvis i telefon. Om man blir uppringd av någon som exempelvis påstår sig vara från polisen eller från en bank, kommer man med hjälp av Securifid kunna kontrollera om detta verkligen stämmer.
– Det är en jättelång resa från en idé till att skapa ett färdig produkt och ett företagande man kan leva på. Får oss betyder det jättemycket att fler tror på oss och på vår idé. Under hösten hoppas vi nu kunna knyta samarbetsavtal med flera aktörer på marknaden.

Båda länsvinnarna går nu vidare till riksfinalen i Stockholm den 11 november.

tisdag 14 september

Nyheter


tisdag 14 september

Här är finalisterna i ”stora” Skapa-priset

Träffa Jimmy Lundström på JL Kemi, Lisa Hasselgren på Securifid samt Magnus Engholm och Christian Edwertz på Envivo. De har samtliga gått till final i årets upplaga av SKAPA-priset och vunnit 10 000 kr. Vinnaren får ytterligare 20 000 kr och dessutom chansen att representera länet vid den stora riksfinalen i november.

torsdag 2 september

Möt finalisterna i Skapa-talang

Anton och Viktor på ProPractice, Mattias på Nära & Naturligt och Oskar på Lyllos Entertainmnet är årets finalister i SKAPA talang i Örebro län. Alla företag har genom sin finalplats vunnit 10 000 kr. Vinnaren av länsfinalen 14 september får 30 000 kr samt en plats i den nationella tävlingen som avgörs i Stockholm i november. Möt alla länsfinalisterna och hör dem berätta om sin ide? Vem tror du kommer att utses som vinnare?

torsdag 19 augusti

Skapa-pris-finalisterna är utsedda

Nu är länsfinalisterna till SKAPA-priset – Sveriges största innovationstävling – utsedda. Tre finalister till ”stora” SKAPA-priset och tre till SKAPA-talang tävlar om 30 000 kr vardera. Dessutom får vinnarna representera länet vid riksfinalen i november. – Som vanligt har vi ett starkt startfält och de två jurygrupperna hade ett styvt jobb att välja ut finalisterna, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. 14 september får vinnarna motta priset ur landshövding Maria Larssons hand på Örebro slott.

onsdag 9 juni

Envivo växer: ”Förvånansvärt hög hit rate i vår kundbearbetning”

För ganska exakt sex månader sedan bildades Envivo, ett företag som vill ändra tankesättet kring kontorsinredning. Företagets affärsmodell bygger på drömmen om ”det cirkulära kontoret”. I stället för att företag ska behöva köpa nya möbler och slänga de gamla när behoven förändras, erbjuder Envivo ändamålsenlig inredning mot en fast månadskostnad. Inredningen kan bestå av både nya och gamla möbler som anpassas efter företagens aktuella behov.