Nyheter

Årets länsvinnare av SKAPA-priset

Vinnarna 2021 – Mattias Djurstedt på Nära och Naturlig samt Jens Björkander och Lisa Hasselgren på Securifid.

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Sedan förra året är Inkubera värdar för Örebro län. I och med detta utser de två jurygrupperna inte bara  vinnare utan även tre finalister i varje klass.
– Vi ville ge fler chansen att synas i det här sammanhanget, säger Inkuberas vd Fredrik Stenman. Tack vare samarbete med våra sponsorer har vi även kunnat ge varje finalist 10 000 kr. Precis som förra året gläds vi åt ett riktigt start startfält.

Vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA talang (personer på högst 30 år) får hela 30 000 vardera. Årets vinnare uppskattar både uppmärksamhet och priset i sig.

– Så klart är detta enormt uppmuntrande för mig, säger Mattias Djurstedt som driver Nära & Naturlig. Vi står nu i begrepp att patentera vår metod för att bedriva fiskodling där både fiskarna och den omkringliggande miljön mår bra. Patentprocessen kostar pengar, så detta tillskott är mycket välkommet. Dessutom är det extra kul att bli uppmärksammad i Örebro eftersom det är här  vi vill etablera oss i större skala.

Lisa Hasselblad vann tillsammans med Jens Björkander förstapriset i ”stora” SKAPA-priset. Deras tjänst Securifid säkerställer identitet på den man pratar med, exempelvis i telefon. Om man blir uppringd av någon som exempelvis påstår sig vara från polisen eller från en bank, kommer man med hjälp av Securifid kunna kontrollera om detta verkligen stämmer.
– Det är en jättelång resa från en idé till att skapa ett färdig produkt och ett företagande man kan leva på. Får oss betyder det jättemycket att fler tror på oss och på vår idé. Under hösten hoppas vi nu kunna knyta samarbetsavtal med flera aktörer på marknaden.

Båda länsvinnarna går nu vidare till riksfinalen i Stockholm den 11 november.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 22 juni

Binary Brains skriver avtal med PostNord TPL

Inkubera-företaget Binary Brains ska hjälpa PostNord TPL att optimera lagerhållningen på det nya 90 000 kvm stora centrallager utanför Norrköping. Binary Brains är experter på att med hjälp av AI skapa prognoser med hög träffsäkerhet åt sina kunder. Med Binary Brains hjälp kommer nu de 15 000 artiklarna i PostNord TPL:s lager att placeras optimalt för bästa möjliga logistiska flöde. I slutänden handlar det om att korta PostNords leveranstider. – Det är med stolthet och glädje Binary Brains är legobiten som möjliggör för PostNord TPL att ta nästa steg i att optimera sin lagerverksamhet, säger vd Jacob Kihlbaum i ett pressmeddelande.

torsdag 16 juni

14 av 18 företag ger Inkubera högsta möjliga betyg

Inkubera har genomfört sin årliga kundundersökning bland de företag som fanns i Inkubatorn under 2021. Av 24 bolag, svarade 18 på den utskickade enkäten och 14 av företaget gav betyget 10 av 10 möjliga på frågan ”I vilken grad skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän?”. I stort sett samtliga företag menar dessutom att Inkubera bidragit positivt till deras utveckling. – Givetvis är det mycket glada över att företagen är nöjda med den stöttning de får, säger vd Fredrik Stenman.

fredag 3 juni

Ecdesigns 3D-verktyg säljs i 160 länder. ” Vi växer genom att hjälpa andra att lyckas.”

Örebro-företagets programvara gör att säljare utan speciella förkunskaper kan skapa professionella 3D-ritningar på bara en timme. Richard Grönberg startade Ecdesign för 18 år sedan med en vision. Nu – i och med lanseringen av version 5 – har den tekniska utvecklingen kommit ifatt det han såg för sin inre syn. – Det ska vara som att lyfta på locket till ett dockhus, men där allt ser ut och låter som i verkligheten. Vi hjälper säljare världen över att väcka tråkiga, platta offerter till liv så att de lyckas bättre i sitt jobb.  

tisdag 31 maj

”Inkubera fick oss tidigt att tänka skalbarhet. Swedish Scaleups är ett naturligt nästa steg”

För ett och ett halvt år sedan drog Magnus Engström i gång Envivo med visionen att ändra invanda tankemönster kring kontorsinredning. I stället för att företag ska behöva köpa nya möbler (och slänga de gamla) varje gång deras behov förändras, erbjuder Envivo ändamålsenlig inredning mot en fast månadskostnad. Inredningen kan bestå av både nya och återbrukade möbler. Efter mycket vridande och vändande på affärsmodellen, börjar nu bitarna falla på plats, menar Magnus. – Vi har hittat en form som passar både oss och kunderna. Nu är vi redo att skala upp.