Nyheter

Adlibris-grundare investerar i landbaserad odling av fisk och räkor

Mattias Djurstedt på Creponbix har stora visioner för hållbar odling av scampi.

Mattias Djurstedt deltog 2020 i Inkuberas prepare-program med sin satsning på hållbar och landbaserad odling av fisk och räkor. Nu får han med sig en verklig tungviktare på resan. Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris, har beslutat att investera 3 mkr i företaget.
– Det här är ett bra första steg mot våra stora visioner. säger Mattias Djurstedt. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050, som idag är vd för sitt bolag Cresponix.

Fiskodling och räkodling är världens snabbast växande livsmedelssektor, men innebär i regel stor miljöbelastning. I samarbete med världsledande auktoriteter inom området har Mattias skapat en ny hållbar modell för fisk- och räkodling.

Idén utvecklade Mattias under sin tid på Örebro universitet.  Han fick stöd av Innovationskontoret vid ORU Innovation och gick Inkuberas Prepare-program.
– För mig var det otroligt viktigt att jag fick kontakt med både innovationskontoret och Inkubera. Jag hade affärsidén och tänket innan, men jag hade inte alla verktyg eller nätverken. Det fick jag hjälp med, säger Mattias Djurstedt

Från början var Mattias Djurstedt inne på att odla matfisken tilapia men i dag ligger fokus i stället på jätteräkan scampi, vars produktion är förknippad med miljöproblem. Cresponixs slogan är just ”en skamfri scampi”.
– Vi håller på med tilapia fortfarande, men vi pratar mest om räkan. Det finns en stor efterfrågan på en hållbar jätteräka, men än så länge har ingen lyckats leverera. Räkan blir vår ”slå in porten”-produkt, därför väljer vi att satsa på räkan nu, så tar vi tilapian senare.

Under hösten deltog Mattias Djurstedt i SVT-programmet Draknästet, där han fick presentera sin idé framför en grupp investerare. De valde dock att inte investera, men Mattias är nöjd ändå.
– Det var kul att vara med. Det svåra var att det fanns två publiker, en investerarpublik och sedan allmänheten i soffan. Jag brukar aldrig prata till båda samtidigt, så nu var jag tvungen att välja. Då valde jag att prata mot allmänheten.

I dag har Mattias Djurstedt flyttat till Västervik för att vara nära Östersjöfabriken. Där ska en demonstrator av odlingstekniken byggas under vintern och om allt går som det ska kan Cresponix börja odla räkor under våren. Därefter är planen att skala upp produktionen för att i ett första steg kunna odla 30 ton räkor om året.

Om den satsningen går i lås blir nästa steg att ta in ytterligare investeringar för att anlägga en storskalig anläggning där produktionen når uppåt 1 000 ton per år.
– Det finns en global marknad för fisk och räkor, men de är ohållbart producerade i dagsläget. Det finns en enorm efterfrågan på att etablera hållbar produktion. Så vi vill använda Sverige som en första verifikationsmarknad och utveckla vår teknik. Därefter kan vi leverera teknik i stor skala så att andra länder kan börja odla fisk och räkor hållbart. Man ska sätta ribban högt. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.