Nyheter

Amet Drive med i Draknästet

Amelia Losander och Isra Albeatar under inspelningen av Draknästet.

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka.
– Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

Isra och Amelia träffades på Degerforsgymnasiet. Amelia är född och uppvuxen i Karlskoga, Isra hade just flyttat till området från Sundsvall. Idéen att starta en tjänst för att underlätta samåkning föddes när de startade ett  UF-företag som var en del av utbildningen.

Det som sedan hände kan inte beskrivas som något annat än en succé. Tjejerna på Amet Drive dominerade den lokala UF-galan totalt. De vann priserna Årets affärsplan, Årets Innovation och Årets tjänst och gick vidare till riksfinal där de blev belönade med 2: a pris för sin affärsplan.

Amelia och Isra har nu hunnit bli 19 år och avslutat sin gymnasieutbildning, men det som en gång var en skoluppgift är nu ett riktigt företag och en del av Inkubera. Via sin hemsida kopplar de samman personer som vill till samman destination vilket både spar pengar och miljön.
– Dessutom finns är det förstås trevligt att få resesällskap, säger Isra.

Runt nyår såg tjejerna en annons på Instagram om att det nu var möjligt att söka till SVT:s Draknästet, ett program där namnkunniga investerare, de så kallade drakarna, får möta entreprenörer med nya idéer som hoppas att drakarna vill stötta dem i deras satsningar.
– Draknästet är ett program vi tycker om att titta på. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Sen var det bara att sätta i gång och skriva en så bra ansökan som möjligt, berättar Amelia.

Efter inskickad anmälan tog medlemmar i redaktionen för Draknästet kontakt för att få vet mer om Amet Drive. I februari kom beskedet att de var antagna. Inspelningen skedde i mars.
– Redaktionen hade många frågor om hur vi tänkte kring vår pitch och hur vi kunde göra den visuell. Det som tittar på programmet kommer att förstå vad vi kom fram till säger Isra.

Nu på torsdag, den 21 kan programmet ses på SVT 1 klockan 21.00 eller på SVT Play från och med 21/9. Isra och Amelia har alltså i nästan ett halvår fått hemlighålla vilket mottagande de fick från investerarna.
– Det var jättespännande att få träffa flera personer som jag bara sett på tv sedan jag var liten, säger Amelia. Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att vi lärde oss mycket på den här resan och att vi fick mycket uppmuntran. Drakarna tyckte att det var coolt att vi driver företaget trots att vi är så unga.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.

onsdag 30 augusti

Här är alla årets SKAPA-finalister

Sveriges största innovationstävling, SKAPA-priset till Alfred Nobels minne, pågår som bäst. Två vinnare (för SKAPA-priset och Skapa talang) utses i varje län som sedan går vidare till riksfinal. I Örebro län utser vi även finalister i varje klass. Länsvinnarna får utöver en plats i finalen 30 000 kr var vid en prisutdelning på Örebro slott 20 september.