Nyheter

94 miljoner till tillväxtsatsning

Julie Ammer, verksamhetsledare på Inkubera.

Julie Ammer, verksamhetsledare på Inkubera.

Tillsammans med Region Örebro län tillsammans och Alfred Nobel Science Park kraftsamlar vi nu för att skapa ännu snabbare tillväxt bland regionens mest innovativa bolag. Företagen med störst tillväxtpotential får skräddarsydda insatser med spetskompetens från de fem regioner i östra Mellansverige som ingår i projektet. Totalt handlar det om 94 mkr för utveckling av samverkansstrukturer och ökad tillväxt. Regionerna själva står får hälften av finansieringen. Tillväxtverket skjuter till den andra halvan.

Projektet heter Växtzon II och är fortsättning på Växtzon I som genomfördes under tre år fram till mars i år. Projektet blev så lyckosamt att vi nu gör en ny satsning på ytterligare tre år.

– Växtzon har inneburit att flera av de mest spännande bolagen i regionen fått ytterligare vind i seglen, säger Julie Ammer, verksamhetsledare på Inkubera. Bolagen har till exempel kunnat lansera sina produkter och tjänster snabbare och kommit ut på flera nya exportmarknader. Vi har kunnat påskynda tillväxten i fler bolag, större bolag och på ett effektivare sätt.

Utöver de konkreta insatserna för bolagen, ser Julie att projektet även får mer långsiktiga positiva konsekvenser. Genom att öppna upp gränserna till fler regioner, får de företag som ingår som piloter i projektet tillgång till ett större kontaktnät och en större kompetensbas. Totalt ingår 13 inkubatorer och science parks från Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås, Karlskoga och Örebro i Växtzon II.
– För oss innebar Växtzon I att vi utvecklade våra processer och arbetsmodeller. Nu ser vi fram emot ytterligare intensifierat samarbete över regiongränserna under Växtzon II. Detta gäller även spetsforskning, bland annat med Örebro universitet, säger Julie.

Det övergripande syftet med projektet är att bygga metoder och strukturer för att så effektivt som möjligt skapa hållbar tillväxt. Fokus när projektet nu går in i fas två, är att undanröja tillväxthinder i form av kapitalförsörjning, kompetensförsörjning, internationalisering och hållbarhet.
– För oss i Örebroregionen är det här en jätteviktig satsning, säger Irén Lejegren (S), ordförande för Nämnden för regional tillväxt. Genom att öppna gränserna och hjälpa varandra, kan vi göra större nytta för bolagen så att de kan växa ännu snabbare. I slutänden betyder det såväl större intäkter som fler arbetstillfällen för regionen. Dessutom skapar vi flera nya kontaktvägar mellan på universitetet och näringslivet.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 20 september

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand. – Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.

måndag 18 september

Amet Drive med i Draknästet

På torsdag 21 september är två unga entreprenörer från Karlskoga, Amelia Losander och Isra Albeatar med i SVT:s Draknästet. Där får företagare med nya idéer möta en panel bestående av namnkunniga investerare. Amet Drive drivs av Amelia Losander och Isra Albeatar. Genom Amet Drive erbjuder de en tjänst som gör det enklare att samåka. – Runt nyår såg vi en annons på Instagram att ansökningstiden var öppen, berättar Amelia. Vi såg på varandra och sa ”varför inte?” Det har varit en jättespännande resa.

onsdag 6 september

Skolado införs på samtliga F–6-skolor i Lindesberg

Inkubera-företaget Skolado har utvecklat ett system för att snabbt ta reda på hur elever mår och hur de trivs i skolan. Systemet består av enkla och fantasifulla digitala enkäter som sammanfattas i överskådliga rapporter. Det gör att skolans lärare snabbt får reda på hur eleverna mår och kan sätta in åtgärder om det behövs. Att alla F–6-skolor i Lindesberg nu har bestämt sig för att använda Skolado, är ett genombrott för företaget menar grundaren Ismael Hamoudi. – Att kommunledningen och att alla skolor sagt ja, är en milstolpe för oss. Jag tror att fler skolor nu vill följa efter.

onsdag 6 september

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. – Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.