Nyheter

Sociala innovationer stöttas i nytt projekt

Lisa Nilsson, Inkubera

Allt oftare hörs begreppen sociala innovationer och socialt entreprenörskap. Enkelt uttryckt innebär det idéer och affärsverksamhet som bidrar till att lösa sociala behov och utmaningar i samhället. Några av de mest kända svenska exemplen är biblioteken, Myrorna, Röda Korset och Läkare utan gränser. Nu arbetar Inkubera och Örebro universitet tillsammans för att stötta sociala entreprenörer i Örebroregionen.

Sedan 2017 driver Örebro universitet pilotverksamheten Social Impact Lab för att hjälpa forskare och undervisande personal att utveckla sina idéer inom området. Nära kopplat till verksamheten startar nu även SIIS (Social Impact Innovation Support) där bland annat Inkubera kommer att stötta de innovatörer som vill driva sin idé vidare i företagsform. Projektet finansieras av Vinnova och löper till 2021. Utöver Inkubera ingår fyra lärosäten som tillsammans utgör den så kallade Fyrklövern – Örebro universitet, Linnéuniversitetet, Karlstads Universitet, Mittuniversitetet samt Svenska kyrkan. Syftet är att stötta nya sociala entreprenörer och att samtidigt utveckla nya metoder att göra detta på ett så effektivt sätt som möjligt.

– De sociala entreprenörerna har som främsta mål att göra skillnad för utsatta människor och för samhället i stort. Även om andra företagare också oftast har andra mål än att bara tjäna pengar, behöver vi hitta nya metoder och förhållningssätt som sannolikt skiljer sig en del från vanlig affärsutveckling, menar Lisa Nilsson, projektledare på Inkubera. 

SIIS är ännu ett exempel på ett utökat samarbete mellan Inkubera och Örebro Universitet. Målet är att inom alla områden skapa sömlösa processer där den forskning och de idéer som har störst kommersiell potential, smidigt slussas från universitets innovationsverksamhet till Inkubera. Samarbetet kan även gå i motsatt riktning – de Inkubera-företag som är i behov av universitetets spetsforskning, skall lätt få tillgång till den via Inkubera. 

– SIIS är ännu i sin linda, men vi ser redan många idéer med stor utvecklingspotential, säger Lisa Nilsson. Dessutom har vi redan exempel på socialt entreprenörskap, EMBRACE, som nyligen gått hela vägen från universitetet, via Inkubera och ut till en lyckad marknadslansering. Jag är övertygad om att flera sociala innovationer kommer att ha gått samma väg när vi summerar projektet om några år.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 22 april

Start Your Move – fysisk aktivitet istället för psykisk ohälsa

Som fysioterapeut har hon hjälpt hundratals människor personer med psykisk ohälsa att komma i rörelse. Frustrationen över att många av dem återgick till ett stillasittande liv efter behandlingen, gav energi till att bli företagare. – De flesta vet att den psykiska ohälsan kostar samhället enorma belopp och att fysisk aktivitet är en nyckel för tillfrisknande. Ändå görs det alldeles för lite. Med Start Your Move vill jag bidra till en hållbar förändring, säger Lena Axelsson Svedell.

onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."