Nyheter

Inkubera satsar på framtidens life science-bolag

Forskningen på universitetet och universitetssjukhuset har potential att lägga grunden för många nya spännande företag. Nu sätter Inkubera fokus på de innovationer och det entreprenörskap som föds inom life science-forskningen på universitet och i övriga regionen.
– Vår vision är att ha minst 20 life science-bolag i vår portfölj inom fem år, säger Inkuberas vd, Anna Ragén. Redan idag har vi flera företag som ligger i framkanten inom sina områden.

Life science – eller livsvetenskap – är en tvärvetenskaplig forskningsgren som innefattar bland annat biologi, medicin och farmaci.  Den gemensamma nämnaren för forskningen är att den studerar och vill förbättra förutsättningarna för biologiskt liv. Forskningen lägger också grunden för många nya innovationer och snabbt växande bolag, något som ligger helt i linje med Inkuberas verksamhet.
– Inkubera jobbar i skärningspunkten mellan stor tillväxtpotential och hög innovativitet. Inom life science har vi just nu kommit till ett läge där vi upplever att våra insatser kan ge stor utväxling för hela regionen. Vi vill stötta utvecklingen av framtidens bolag och arbeta för att regionen på sikt blir ett centrum inom life science.

Redan idag arbetar Inkubera med flera life science-bolag. RAPP har en digital lösning för att öka patienters delaktighet och använder artificiell intelligens för att effektivisera dagkirurgin. Även Fribi använder AI, men använder tekniken för att snabbare hitta angrepp på världens alltmer hotade bistam. BioImpakt utför snabba och säkra biologiska riskanalyser av vatten och jord. OnMed har utvecklat en ny teknik för cancerbehandling. Gemensamt för samtliga bolag är att de har sitt ursprung i forskning, använder ny teknik och har stor affärspotential. Inkubera stöttar bolagen med hjälp av bland annat individuell affärscoachning och genom att öppna nya kontaktvägar till kunder, finansiärer och samarbetspartners.

Särskilt inom life science är samarbete över gränserna en nyckel till framgång, både inom forskningen och kommersialiseringen. Pirkko Tamsen är den på universitets holdingbolag som arbetar närmast life science-bolagen.
– För att vi tidigt ska kunna validera företagens produkter krävs ett brett kontaktnät av experter, finansiärer och presumtiva kunder. För att möta behovet utvecklar vi nu våra nationella och internationella nätverk. Idag har vi kontakter med bland andra Umeå Biotech Incubator, Karolinska Institutet,  Innovation och Uppsala Innovation Centre. Under hösten besöker vi också inkubatorn INiTS i Wien och tar del av deras framgångskoncept samt deras nätverk av finansiärer och företag.

Även om Inkubera ser stor potential inom området, återstår mycket arbete. Dessutom krävs en bred regional uppslutning.
–Inom fem år hoppas vi ha 20 life science-bolag i vår portfölj. Men för att lyckas måste hela regionen se potentialen och våga satsa framåt. År 2000 fick vi ett universitetssjukhus. Drygt 10 år senare lanserades läkarlinjen. Nu är det dags för nästa steg i utvecklingen – att de kloka investeringar vi gjort tidigare nu också ska kunna lägga grunden för ett livskraftigt och växande näringsliv inom life science.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."

tisdag 19 mars

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

På grund av ny EU-lagstiftning kommer Skatteverket att granska en handel med kryptovaluta extra noga i år. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är oerhört komplicerat. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet. – Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning innebär stora möjligheter för oss.