Framtidsmässa för maten och bonden i Örebro

På Hindersmässan, onsdag den 23 januari klockan 10-17 blir det en riktig framtidsdag för lantbruket i Örebro län.
– Det här är sätt för oss att visa på ett ökat samarbete inom hela livsmedelskedjan i Örebroregionen, säger Martin Sjöberg på Inkubera. Samtidigt vill vi passa på och träffa många spännande aktörer som är på plats i länet med anledning av  Hindersmässan.

Produktionen av livsmedel ska öka i Sverige och framförallt självförsörjningsgraden. Det sägs i den nationella och regionala livsmedelsstrategin. Samtidigt har vi upplevt en extrem värme och torka i sommar med kraftigt minskad skörd och lönsamhet för många lantbrukare.

Men vi ser en framtid för den gröna näringen – såväl hos primärproducenterna som i förädlingsledet. Nya produkter och produktionssätt kommer fram i klimatets spår och genom intåget av ny teknik. Matkulturen har också en stor betydelse för regionens identitet och besöksnäring.

Framtidsdagen är ett arrangemang som flera aktörer står bakom – LRF Örebro län, Inkubera, Örebro universitet, Hushållningssällskapet och Alfred Nobel Science Park.

Per Willén på LFR i Örebro har höga förväntningar.
– Jag har personligen väldigt stora förväntningar och förhoppningar om att framtiden ska bli bättre.  Jag är säker på att den gröna kolatomen kommer att vara nyckeln till vår framtida energiförsörjning. Att vara företagare i den gröna sektorn kommer att vara eftersträvansvärt i framtiden.

Martin Sjöberg ser Framtidsdagen som en viktig pusselbit för ökat samarbete inom livsmedelskedjan.
– Vi vill bygga ännu starkare band mellan olika aktörer inom hela livsmedelskedjan. Det är ett av våra viktigaste uppdrag inom den satsning vi gör inom Inkubera Food. Vi vill bygga ett starkt nav inom livsmedel, måltid och upplevelser.

Framtidsdagen går av stapeln 23 januari 10-17  i Lantmännens lokaler på Aspholmen, Skvadronvägen 11 i Örebro. SMHI och universitetet kommer med robotar och artificiell intelligens för att visa på innovation i jordbruket. Vi pratar också extremväder, matkultur, export, och turism. Men huvudnumret är maten – våra livsmedel.

måndag 21 januari